Descobrint el cel estrellat dels Esteros de l'Iberá: Argentina s'obre a l'astroturisme

Foto: Parque Iberá

En un món cada cop més urbanitzat i amb llums artificials, els llocs per a l’observació de les estrelles van disminuint. Argentina, amb un vast territori, ofereix una destinació única per als amants de l’astronomia: els Cels de l’Iberà.

Els Esteros de l’Iberá, ubicats a la província de Corrientes, al nord-est d’Argentina, són un sistema d’aiguamolls increïblement rics en biodiversitat i ara també rellevant per la seva foscor nocturna. La combinació d’una baixa densitat de població, l’absència de contaminació lumínica i l’escassa nuvolositat fa que aquesta regió sigui ideal per observar els estels i la galàxia.

El 2022, GlobalCAD, juntament amb l’Agència Espanyola de Cooperació (AECID), la Fundació Yetapá i Ideas for Change, va implementar un projecte de recuperació i reanimació turística post- Covid al Parc Iberá. L’aliança va ser creada per crear una innovadora oferta de turisme regeneratiu amb les comunitats locals com a protagonistes.

Recentment, diversos mitjans argentins han destacat la importància d’aquest projecte i, particularment, la seva contribució a fer aquest racó natural un paradís per a l’astroturisme.

L’Economista destaca que l’ astroturisme està emergint com una nova opció a Argentina, amb cada vegada més destinacions del país unint-se a aquesta tendència. S’esmenta que els Cels de l’Iberà estan sent reconeguts com a lloc destacat per a l’observació d’estrelles.

El Pilar Diario assenyala que el cel de l’Iberá és l’escenari ideal per a l’astroturisme. Ressalta la bellesa de la regió, la riquesa natural i la baixa contaminació lumínica que la converteixen en una destinació atractiva per als amants de l’astronomia.

El Litoral informa que el projecte ” Starlight Iberá” ha conclòs amb èxit. Aquest projecte, destaca, va tenir com a objectiu ressaltar la qualitat dels cels de l’Iberá, fet que el converteix en un lloc idoni per a l’astroturisme.

Diari Època destaca que el turisme astronòmic ha certificat que el cel de l’Iberà és un dels millors del món per a l’observació d’ estrelles. Això és un reconeixement a la qualitat excepcional dels cels d’aquesta regió argentina.

Via País informa el reconeixement internacional de la regió per la qualitat del seu cel. Això reforça encara més la posició de la regió com a destinació important per a l’astroturisme.

Neuquén a l’Instant explora què és l’astroturisme i per què l’Iberá ha estat distingit internacionalment en aquest camp. S’aborda la importància creixent de l’astroturisme a Argentina i com l’Iberà s’ha destacat en aquesta tendència.

Geisel García Graña
Geisel García Graña
Geisel és responsable de comunicació i ecosistemes en GlobalCAD i consultora en temes de comunicació i ciutats sostenibles. És doctora en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. @geiselgg