Afrontar els reptes del sector privat de Kosovo: un camí cap a un futur més verd

Slow Fashion Atelier a Kosovo. Foto: Johanna Klein

Kosovo s’enfronta a reptes urgents en el seu camí cap al desenvolupament del sector privat. Les baixes taxes d’ocupació i els nivells de productivitat fan una ombra sobre el panorama econòmic del país. A més, les petites i mitjanes empreses (PIME) de Kosovo es queden per darrere de les seves contraparts regionals en l’adopció de pràctiques ecològiques i models de negoci sostenibles.

En una època marcada per l’augment dels estàndards d’exportació i les regulacions de sostenibilitat, com la directiva de cadenes de valor sostenibles de la UE, la competitivitat d’aquestes pimes pot disminuir encara més. A més, Kosovo s’enfronta amb el canvi climàtic i els problemes ambientals, com ara la contaminació del sòl i l’aire, així com la gestió de residus i aigües residuals.

Tanmateix, una estratègia prometedora consisteix a ecologitzar el sector privat. Aquesta transformació podria aportar diversos beneficis, com ara la millora de la competitivitat, la creació de llocs de treball verds i la reducció dels impactes ambientals.

Per explorar aquest potencial més, l’Oficina de Cooperació Suïssa a Kosovo està duent a terme una missió d’abast per avaluar la viabilitat, els sectors adequats per a la intervenció, les forces impulsores i les condicions marc necessàries per a una economia verda. L’objectiu principal de la missió és identificar àrees on es pot canalitzar el suport per reforçar el sector privat de Kosovo, garantint la seva competitivitat, l’adhesió als estàndards ambientals, socials i de governança i la transició cap a una economia verda.

S’ha demanat a un equip dedicat de dos consultors, un consultor d’Economia Verda de GlobalCAD i un consultor d’impacte sostenible ben versat en el paisatge local de Kosovo, que faci aquesta tasca. Junts, oferiran una visió general completa del panorama actual del desenvolupament del sector privat a Kosovo, amb un enfocament específic a les iniciatives d’economia verda.

Analitzen iniciatives existents, avaluen el marc legal i reglamentari, avaluen l’estat del sector privat, avaluen la consciència sobre el desenvolupament del sector privat verd, exploren possibilitats per a la integració dels avenços verds i digitals, examinen el paper de les dones en el foment d’una economia verda, i identificar les necessitats de desenvolupament de capacitats tant per a les entitats públiques (per exemple, els municipis) com per al sector privat.

Mitjançant aquesta anàlisi, els consultors pretenen identificar àrees on l’ambaixada de Suïssa pot tenir un paper fonamental en el suport al sector privat de Kosovo, marcant el comitè d’un futur verd transformador.

Geisel García Graña
Geisel García Graña
Geisel és responsable de comunicació i ecosistemes en GlobalCAD i consultora en temes de comunicació i ciutats sostenibles. És doctora en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. @geiselgg