Seül: derrocar l'asfalt per a una ciutat més humana

Foto: Towards the Human City

El ràpid creixement de les ciutats exposa als urbanites cada vegada a més a riscos climàtics. Més de la meitat de la població mundial viu avui en ciutats, i per a l’any 2050, aquesta xifra serà del 68%, segons càlculs de les Nacions Unides. S’estima que aquest increment es concentrarà, sobretot, a Àsia i Àfrica, i afectarà les condicions de vida de la població.

La ciutat sud-coreana de Seül és un exemple d’aquesta tendència, que ha vist quadruplicar la seva població en menys de 20 anys (10 milions avui dia). Per a fer front a aquest creixement sense precedents, el govern metropolità va construir carreteres, autovies i autopistes que permetessin connectar la ciutat. Es va prioritzar, en resum, una política de desenvolupament d’infraestructura enfront d’una mediambiental i es va decidir tapar amb formigó el riu Cheong Gye Cheon, que travessava la ciutat. No va ser fins a l’any 2003, quan es va aprovar un pla de rehabilitació del riu que va permetre reobrir-lo als ciutadans.

Compartim aquesta iniciativa amb motiu del Dia Internacional de la Conservació del Sòl, amb l’objectiu de recordar i conscienciar sobre la importància de preservar la terra i els espais naturals dins del fràgil equilibri mig ambiental.

Els sòls, així com els rius, constitueixen espais naturals de suport per a totes les formes de vida. És necessari recordar les conseqüències que l’explotació excessiva d’aquests tindrà en la supervivència de les espècies.

La iniciativa de Seül ha augmentat l’activitat per als vianants, reduït la circulació de cotxes i de la calor urbana, i millorat la qualitat de l’aigua, de l’aire i de vida.

Aquesta constitueix una de les moltes iniciatives inspiradores posades en pràctica en ciutats de tot el món per a crear ciutats més inclusives i sostenibles.

Ivana Ivorra
Ivana Ivorra
Ivana és assistent tècnica i d’investigació a GlobalCAD, especialitzada en projectes de comunicació.