Arrenca “Starlight Iberá”, el projecte que impulsarà el turisme regeneratiu a l'Argentina

El dia 21 de juny es va celebrar en l’oficina de GlobalCAD de Barcelona, el taller d’arrencada del projecte “Starlight Iberá: fomentar el turisme regeneratiu per a un desenvolupament econòmic local post COVID-19”. Aquesta iniciativa va acollir un intercanvi d’idees entre els equips participants per a donar inici al projecte, finançat per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

L’objectiu de Starlight Iberá és contribuir a la creació d’un turisme regeneratiu innovador mitjançant la promoció dels destins d’ecoturisme al Parc Nacional de l’Iberá, a l’Argentina. El consorci d’organitzacions està format per GlobalCAD com a entitat líder, Ideas for Change, la Fundació Yetapá i la Fundació Starlight, entitats amb una extensa experiència en matèria d’ODS, turisme i innovació. Juntes implementaran el projecte a través d’un programa de capacitació virtual i presencial.

La formació estarà dirigida a aquelles comunitats més vulnerables de l’Iberá, així com als guies i emprenedors de la regió. El seu objectiu és contribuir a la diversificació dels recursos naturals i a la creació d’una oferta única de productes i serveis d’ecoturisme. Així mateix, es crearà un sistema d’indicadors i de governança local que permeti mesurar l’impacte i realitzar l’avaluació i el seguiment de projectes futurs.

El taller d’arrencada del projecte va comptar amb la participació de diversos membres de les organitzacions participants en el consorci, tant de manera tant presencial com virtual.

Durant el taller es va debatre sobre com integrar diverses metodologies de capacitació i apoderament per a donar una resposta concreta i eficaç a les necessitats de les poblacions indígenes en l’Iberá.

Finalment, els equips van acordar crear un marc integral de les tres formacions i certificacions estipulades dins de la implementació del projecte, incloent la certificació per a astre-turisme liderada per Starlight, així com una formació avançada en Pentagrowth i en models de negoci inclusius que emfatitzen l’impacte en els ODS.

Aquest projecte va començar al febrer del 2021 i la seva finalització està prevista per a la meitat de l’any 2022.

Ivana Ivorra
Ivana Ivorra
Ivana és assistent tècnica i d’investigació a GlobalCAD, especialitzada en projectes de comunicació.