Philippe Jochaud: “Equilibrar la vida i els mitjans de subsistència podria ser l'últim repte de la humanitat”

Philippe Jochaud és soci cofundador de GlobalCAD. Està especialitzat en aliances per al desenvolupament i compta amb més de 15 anys d’experiència treballant en àrees relacionades amb el compromís del sector privat, el creixement verd i blau, l’adaptació al canvi climàtic, els negocis inclusius o l’avaluació, entre altres.

Ha proporcionat assessorament estratègic i tècnic, formació i desenvolupament de capacitats a múltiples organitzacions internacionals, incloses agències i fons de les Nacions Unides, organitzacions del sector privat, així com ONG, i és autor de diverses publicacions sobre aliances per al desenvolupament, creixement verd i emprenedoria juvenil, entre altres.

L’equip de Comunicació de GlobalCAD va conversar amb ell amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Oceans, que enguany gira entorn del tema “L’oceà: Vida i Mitjans de subsistència”.

Els oceans es consideren els pulmons del nostre planeta, una important font d’aliments i medicines, així com una part fonamental de la biosfera. Segons el Pacte Mundial de les Nacions Unides, la pesca marina proporciona 57 milions de llocs de treball a tot el món, i constitueix la principal font de proteïnes per a més del 50% de la població dels països menys desenvolupats. No obstant això, la protecció dels oceans s’enfronta a enormes desafiaments, a causa del canvi climàtic, la contaminació marina, el turisme, la degradació dels ecosistemes i la sobrepesca.

Philippe assenyala que el nostre model no funciona a llarg termini, la qual cosa ens posa en perill com a humanitat. Per a ell, trobar un equilibri entre la vida i els mitjans de subsistència és l’últim repte de la humanitat.

GC: Els reptes del segle XXI evidencien la necessitat d’un enfocament global i transversal del desenvolupament humà. Com segueix el sector de la cooperació aquests plantejaments?

PJ: El sector de la cooperació és un terme molt ampli que reflecteix moltes realitats diferents. Els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i més tard els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) han contribuït, sens dubte, a crear un sentit d’alineació global que ha evolucionat en els últims 20 anys.

Mentre que els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni se centraven principalment en el Sud i als països pobres, reflectint la forma tradicional de veure la cooperació (en la qual el Nord ajuda al Sud), els ODS i l’Agenda 2030 suposen un interessant canvi d’enfocament: “tots estem en el mateix vaixell, tant el Nord com el Sud”.

Els camps de batalla tradicionals es mantenen (pobresa, educació, higiene i sanejament) però hi ha diversos temes nous que urgeix abordar, com l’economia lineal i el que probablement és el nostre principal repte com a espècie: el canvi climàtic.

El projecte Coastal Hazard Wheel West Africa, coordinat per Philippe, va millorar la presa de decisions mitjançant la promoció d’un llenguatge costaner estandarditzat

GC: Què et va portar a treballar en el camp del desenvolupament humà?

PJ: Diverses coses. Els meus primers anys professionals van ser molt variats. Vaig treballar en diversos sectors abans de trobar el meu camp. Volia que el meu treball tingués sentit, bé treballant en el medi ambient (que des de la meva infància, sempre ha constituït una preocupació) o en aspectes més humans.

Crec molt en la necessitat de donar suport a la concepció i la integració de les polítiques públiques pertinents. Aquesta és probablement la principal missió de les agències de les Nacions Unides i dels fons amb els quals tant treballem: establir estàndards i normes internacionals basats en coneixements sòlids que puguin fer costat als països perquè avancin en el seu treball en temes essencials, com la pobresa, l’educació o el canvi climàtic, entre altres.

En aquest sentit, exercint com a consultors, gran part del nostre treball gira entorn d’això: la generació de coneixements, el desenvolupament de capacitats o el suport tècnic en aquestes àrees clau.

En una època en la qual el sector privat, el curt terminisme i la rapidesa s’imposen cada vegada més, és convenient recordar la importància de trobar un equilibri entre un sector públic sòlid que defensi l’interès general a llarg termini amb unes polítiques i reglaments pertinents, i unes institucions eficaces.

Per descomptat, a nivell més personal, un dels aspectes més atractius d’aquesta professió ha resultat ser el fet de poder viatjar i treballar amb persones de molts països, cultures i contextos diferents. Ha estat molt gratificant i m’ha permès ampliar la meva visió de les coses, la qual cosa és un gran privilegi.

GC: Què has après de tots aquests anys de treball en el sector?

PJ: Quina pregunta tan difícil!

El primer que em ve a la ment és el que ens va dir una vegada un emprenedor social del Senegal: vull treballar amb gent que tingui gana; no fam física, sinó fam espiritual: gent que vulgui fer coses, que tingui ganes de produir canvis.

Tinc molt present aquesta idea: en el nostre sector no podem obligar la gent a desitjar el canvi. Si no hi ha una necessitat real, una intenció, no té sentit forçar les coses. El que fem és buscar a altres actors que es trobin motivats i proposem solucions conjuntes, enfocaments i eines que creem que poden afegir valor en el procés de canvi.

Tots aquests anys treballant en aliances intersectorials també van confirmar la meva convicció de la necessitat de crear vincles entre sectors i persones per al desenvolupament. Ningú pot treballar en solitari, és important mantenir una visió àmplia. Això és el que intentem fomentar a través del nostre treball en les aliances per al desenvolupament.

La pressió econòmica és un dels motors de la sobrepesca. Foto de Sasan Rashtipour en Unsplash

GC: Explica’ns una mica més sobre la teva relació amb la protecció dels oceans.

PJ: És un tema molt important i amb el qual em sento molt vinculat, ja que vaig créixer al costat de l’oceà i a més m’apassiona la navegació, la qual cosa m’ha portat a viatjar i conèixer millor els oceans.

Els oceans són la font de la vida en la terra i en protegir-los ens protegim a nosaltres mateixos. Solíem pensar que eren tan grans que no podíem exercir un impacte significatiu sobre ells… però aquí s’ha demostrat que estem equivocats! La nostra capacitat de contaminar i destruir la biodiversitat ha quedat ben demostrada i és realment espantosa. En certa manera, l’estat dels oceans és un bon indicador/reflex del poc sostenible que és la nostra manera de vida.

Prenguem l’exemple de la Mar Mediterrània: el 78% de les poblacions de peixos estan sobreexplotades, el 70% dels aiguamolls han estat destruïts des dels anys 70, i així successivament: la regió mediterrània està utilitzant unes tres vegades més recursos naturals dels que els seus ecosistemes poden proporcionar. Hi ha una necessitat real de canvi. En això estem treballant, per exemple, amb la Unió pel Mediterrani per a donar suport a la creació d’una agenda conjunta (Agenda 2030GreenerMed) al Mediterrani. Aquesta agenda tracta d’augmentar la coordinació per a millorar el medi ambient al Mediterrani. No és una tasca fàcil, però esperem que pugui aportar algun canvi.

Una altra qüestió relacionada amb els oceans és l’erosió costanera en un context de canvi climàtic. La gestió de les costes és un procés complex molt necessari per a adaptar-se al canvi climàtic. Aquest és un tema en el qual he estat treballant en els últims anys amb el CTCN a Àfrica Occidental o amb el Banc Mundial amb el programa West Africa Coastal Area (WACA). La combinació de la urbanització costanera i el canvi climàtic pot ser a vegades terrible, actualment aquest fenomen ja afecta a milions de persones i aquest número augmentarà amb el pas dels anys.

Es necessiten estratègies i polítiques adequades per a afrontar-ho, però es tracta de processos complexos en els quals intervenen múltiples parts interessades i que necessiten la col·laboració de molts.

La urbanització costanera i el canvi climàtic afecten milions de persones en les costes africanes. Campament de la platja de Maranatha, Ada Foah, Ghana. Foto de Etornam Ahiator en Unsplash

GC: El tema del Dia Mundial dels Oceans d’enguany és “La Vida i els Mitjans de Subsistència”. Quin és el punt d’equilibri entre aquests dos eixos?

PJ: Trobar aquest equilibri podria ser l’últim repte de la humanitat. Tenim un model que ha permès molts progressos humans, però sovint a costa de la destrucció de la vida, i el que veiem és que això no funciona a llarg termini: els models lineals basats en el consum massiu i en la producció de residus no han funcionat.

La humanitat comença a comprendre (a vegades, a força de veure resultats perjudicials) que cal canviar aspectes fonamentals. El primer, basat en l’economia del segle XVIII, és la creença errònia que tenim recursos infinits en la terra.

Els recursos són finits i l’economia circular és l’únic camí a llarg termini. Els pròxims 50 anys seran molt emocionants, ja que accelerarem la transició cap a camins més sostenibles. Moderació en el consum, innovació circular i valorització creixent dels residus: tot això és necessari per a trobar un equilibri en el qual els nostres mitjans de vida no destrueixin la vida… i sense vida no fa falta dir que no hi ha manteniment!

Les àrees marines protegides i un major control de la indústria pesquera restaurarien la biodiversitat i permetrien el renaixement dels oceans. Foto de Sasan Rashtipour en Unsplash

GC: Ens pots dir una acció senzilla que cada persona pugui fer per a protegir els oceans?

PJ: Tot el que es fa es pot millorar i de forma més sostenible, ja sigui en l’àmbit del turisme, de la pesca, del transport marítim, etc.

Cada persona té poder a través dels seus patrons de consum. Triar una destinació turística sobre la base de criteris de sostenibilitat, consumir un tipus de peix local d’origen artesanal (enfront de la pesca industrial de llocs remots), evitar els plàstics d’un sol ús, etc. Hi ha moltes maneres de posar en pràctica un consum més conscient, o més eficient, reduint la quantitat d’aquest. Últimament, està augmentant l’interès per la moderació.

D’altra banda, cal donar suport a l’adopció de lleis i reglaments que protegeixin els oceans de la contaminació, i actuar també a nivell local sempre que es pugui…

GC: Quin és el teu major desig per als pròxims anys?

PJ: Que hi hagi moltes àrees marines protegides i que s’apliqui amb força la llei. Està demostrat que els oceans tenen una capacitat sorprenent per a recuperar-se si se’ls deixa tranquils. Només el 8,3% de les mars són zones marines protegides, i la majoria es troben en aigües de la Unió Europea. Només el 0,1% són zones de forta protecció. La incorporació d’àrees marines protegides i un major control de la indústria pesquera restauraria la biodiversitat i permetria el renaixement dels oceans.

Geisel García Graña
Geisel García Graña
Geisel és responsable de comunicació i ecosistemes en GlobalCAD i consultora en temes de comunicació i ciutats sostenibles. És doctora en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. @geiselgg