La cultura com a motor de resiliència

Foto: Towards the Human City

La cultura sempre ha constituït un motor de desenvolupament. No obstant això, aquest fet és, ara, més evident que mai. L’impacte de la pandèmia de la Covid-19 ha afectat el sector cultural a tot el món, i això ha derivat en la cancel·lació de múltiples esdeveniments culturals, així com en una paralització del sector de l’economia creativa.

Aquest problema no sols ha tingut conseqüències a nivell econòmic, sinó també en l’esfera social i política, ja que ha afectat el dret d’accés a la cultura, així com als drets d’els/les professionals d’aquest sector.

No obstant això, a pesar que la cultura ha estat un dels sectors més afectats durant la crisi de la Covid-19, també és cert que, al seu torn, ha constituït un dels motors més forts per a fer front a aquesta situació sense precedents.

D’acord amb la UNESCO, durant el confinament, han estat milions de persones les que han trobat en la cultura una “font de consol, benestar i connexió”.

En aquest context, ara més que mai, és necessari reivindicar el rol de la cultura com a motor de desenvolupament i progrés humà, i per a això, les ciutats juguen un paper clau.

Amb motiu del Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament 2021, celebrat el 21 de maig, recordem la jornada “Cultura i Ciutats resilients”, on l’ex-ministre de cultura del Brasil Juca Ferreira, l’ex-alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el Director d’ONU-Hàbitat per a ciutats resilients, Esteban León, debaten sobre el paper de la cultura en la resiliència de les ciutats.