L'economia creativa com a motor de desenvolupament en temps de pandèmia

Oscar Martínez

Foto: UNCTAD

El 2021 va ser declarat com l’Any Internacional de l’Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible amb motiu de la 74a Assemblea General de les Nacions Unides. L’objectiu d’aquesta iniciativa era sensibilitzar al públic, promoure la cooperació i la creació de xarxes de contacte, així com permetre un entorn propici per a abordar els reptes de l’economia creativa.

L’economia creativa juga un paper important en el desenvolupament sostenible, ja que representa el 3% del PIB de l’economia mundial i genera uns 30 milions de llocs de treball a tot el món, segons dades de la UNESCO.

El 2021 arriba en el context de la pandèmia de la COVID-19, que va paralitzar l’economia creativa amb el tancament de museus, teatres, cinemes i llibreries. En el primer trimestre de 2020, el sector de les arts, l’entreteniment i les activitats recreatives va ser el segon més afectat a Europa, amb una contracció del 6% del valor afegit brut i de les hores treballades. A escala mundial, en 2020 es va estimar que el sector de l’edició de llibres es contrauria un 7,5%, i que la indústria musical anava a perdre 100.000 milions de dòlars només en patrocinis, respecte a l’any 2019. A més, la COVID-19 ha accelerat la digitalització de la cultura, un procés que provoca dificultats d’adaptació per a sectors com les arts escèniques.

En aquest context, i tenint en compte la gran importància de promoure l’economia creativa en l’escenari post-pandèmic, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) tracta de conscienciar sobre els reptes de l’economia creativa i de promoure la seva importància com a potencial motor del desenvolupament sostenible a través d’una sèrie d’esdeveniments i debats organitzats al llarg d’enguany.

GlobalCAD, gràcies a la seva àmplia experiència en el desenvolupament d’estratègies de comunicació innovadores i en la seva capacitat per a elaborar productes visuals atractius, ha rebut l’encàrrec de dónar suport a la UNESCO en els seus esforços per aconseguir aquests objectius.

Per a això, GlobalCAD elaborarà l’estratègia de comunicació de la UNESCO amb l’objectiu de sensibilitzar al públic sobre la importància de l’economia creativa durant el 2021. També farà costat a la institució en l’organització dels debats ResiliArt i altres activitats que contribueixin a la promoció de l’economia creativa, com l’elaboració d’històries d’impacte humà que il·lustrin la importància de la cultura com a motor del desenvolupament sostenible.