GlobalCAD realitza una formació per al personal de l'ONU en matèria d'aliances significatives per a la inclusió

Foto de Tobias Nii Kwatei Quartey en Unsplash

Les organitzacions de desenvolupament sostenible són conscients que no poden afrontar els grans reptes del desenvolupament en solitari i que és necessari involucrar a tots els actors i sectors per a aconseguir objectius duradors. D’aquesta manera, unint recursos, capacitats i coneixements, les organitzacions poden crear una major inclusió i garantir que no es deixi a ningú enrere.

En aquest context, GlobalCAD ha posat en marxa un programa de formació sobre Gestió d’Aliances Eficaces dirigit al personal del FNUDC. L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar suport als seus equips regionals en la creació d’aliances efectives que contribueixin a augmentar els recursos per a promoure una Economia Digital Inclusiva en quatre regions: Àfrica Occidental i Central, Àfrica Oriental, Àsia i el Pacífic.

El programa de formació consta de tres mòduls dirigits als Líders de País i de Segment, i als Directors de Centres Regionals. A causa de la situació actual causada per la COVID-19 que imposa restriccions als viatges, les formacions s’imparteixen utilitzant tècniques d’aprenentatge a distància que promouen la interacció entre els participants a través d’exercicis en directe.

El primer mòdul es va centrar en comprendre el cicle de vida de les aliances, alinear la visió d’aquestes i avaluar les seves necessitats i recursos. Pel que fa al segon mòdul, l’objectiu era identificar i avaluar als membres actuals i definir a aquells potencials per a cada oficina regional, així com revisar les diferents estratègies de participació. Finalment, el tercer mòdul descriu com articular les aliances potencials identificades i definir les estratègies d’ampliació amb un enfocament de sostenibilitat.

Més de 30 participants de les quatre oficines regionals del FNUDC han assistit a les dues formacions en línia impartides al febrer i a l’abril. Aquestes formacions han destacat la importància de mantenir una visió alineada en treballar amb les aliances, la rellevància de compartir coneixements i pràctiques entre les oficines regionals, la necessitat de comptar amb socis i temàtiques diversificades, així com d’integrar un enfocament regional unificat amb responsabilitats i funcions clares.

Una vegada finalitzada la formació, *GlobalCAD farà costat als equips globals i regionals de les quatre regions esmentades per a elaborar mapatges mapes de parts interessades a nivell regional i global.

El projecte finalitzarà amb un Taller Estratègic que convocarà a les parts interessades clau identificades durant la fase de mapatge, amb la finalitat de començar a posar en pràctica les possibles aliances identificades. Si la situació relativa a la pandèmia de la COVID-19 ho permet, es realitzaran tallers paral·lels a Dakar, Kampala, Bangkok i Suva. Quant al nucli global, està previst que es realitzi a Brussel·les. Per a concloure el projecte, GlobalCAD proporcionarà directrius i eines per a sistematitzar els processos de mapatge de les parts interessades i d’implementació de les aliances.

Aquest és un dels diversos projectes de formació que GlobalCAD ha dut a terme al llarg dels últims deu anys amb organitzacions internacionals i agències de l’ONU. Entre altres, cal destacar el curs en línia sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU per al Programa de Doctorat en Desenvolupament Sostenible del Medi Ambient amb el PNUD i la Universitat de Bahrain; un programa de formació i tutoria sobre aliances en el sud-est de Mèxic amb la Fundació Kellogg; i un curs en línia sobre emprenedoria social per a la Junta d’Extremadura a Espanya.

Rosario Uriarte