GlobalCAD impulsa el turisme regeneratiu de les comunitats del Iberá, a Argentina
Photo: Walter "CheToba" De Boever, Unsplash

La pandèmia de COVID-19 està provocant un efecte devastador per al turisme i les comunitats que desenvolupen la seva activitat econòmica en aquest sector. No obstant això, en un context post pandèmia, el turisme regeneratiu constitueix una gran oportunitat, ja que pot impulsar el fet de gaudir d’activitats a l’aire lliure i promoure, d’aquesta manera, la conservació dels recursos naturals i la millora de la vida dels residents del lloc.

En aquest context, GlobalCAD, en consorci amb Ideas for Change, la Fundació Yetapá i la Fundació Starlight, ha presentat un projecte de turisme regeneratiu al Parc Nacional de l’Iberá (Argentina), per respondre a la convocatòria de Subvencions d’Accions de Cooperació per al Desenvolupament en l’Àmbit de la Innovació 2020, publicada per l’Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament (AECID).

El projecte Starlight Iberá, que va ser admès per l’AECID per a rebre subvenció, és una aliança per a catalitzar el desenvolupament econòmic local del Parc Nacional de l’Iberá, en el nord-oest argentí, a través de la creació d’una innovadora oferta de turisme regeneratiu que té com a protagonistes a les comunitats locals. Partint de l’exitosa experiència de la Fundació canària Starlight, que certifica i promou destins de astro-turisme a nivell internacional, el projecte busca capacitar i acompanyar, mitjançant recursos en línia i offline, a les comunitats més vulnerables de l’Iberá, amb la finalitat que redescobreixin el seus recurs naturals per a cocrear una oferta única de productes i serveis d’ecoturisme.

GlobalCAD, que actuarà com a entitat coordinadora, contribuirà en la creació i el càlcul d’indicadors que mesurin l’impacte i la línia de base del projecte, en la formació dels ODS als guies i emprenedors de la regió i en el disseny d’un sistema de governança local per a l’avaluació i el seguiment de futurs projectes.

El projecte va arrencar al febrer del 2021 i la seva finalització està prevista per a mediats del 2022.

Pablo Tierno
Pablo Tierno
Pablo és llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra i té un màster en Negocis Internacionals per la Universitat de Leeds.