Riscos Costaners a Àfrica occidental: Millorant la presa de decisions a nivell nacional i regional a través de la promoció d'un llenguatge costaner estandarditzat

Per: Philippe Jochaud

El litoral d’Àfrica occidental, així com Camerun, es troben entre les regions més vulnerables del món a l’efecte de l’erosió costanera i el canvi climàtic. La situació és crítica: en algunes àrees, gairebé dos metres de platja desapareixen cada any.

Una sèrie de pressions estan en joc. La ràpida urbanització de les zones costaneres va augmentar dràsticament la pressió humana sobre els recursos naturals, especialment l’aigua, la terra o els hàbitats naturals. La construcció d’infraestructures i l’extracció col·lateral de sorra condueix directament a una important reculada costanera. A més, aquestes amenaces estan sent exacerbades pel canvi climàtic i els riscos de desastres.

Com a resultat, les àrees costaneres estan experimentant una degradació ambiental alarmant que condueix a morts (a causa d’inundacions, contaminació de l’aire i de l’aigua), pèrdues d’actius (cases, infraestructura) i danys a ecosistemes crítics (manglars, hàbitat marí). Segons un estudi recent del Banc Mundial, la degradació costanera causa més de 13,000 morts a l’any a Benín, Costa d’Ivori, el Senegal i Togo, principalment a causa de les inundacions i a la contaminació de l’aire i de l’aigua. Només en 2017, les inundacions, l’erosió i la contaminació van costar al voltant del 5.3% del PIB d’aquests quatre països ($ 3.8 mil milions).

Abordar aquestes amenaces importants requereix una acció coordinada important i la mobilització de tots els sectors i actors involucrats. Per a fer-ho, és crucial garantir la provisió d’informació de confiança i actualitzada, compartida i disponible en els diferents nivells de presa de decisions amb l’objectiu de millorar la qualitat estratègica de les decisions relacionades amb el desenvolupament, l’ocupació i la conservació de zones costaneres.

Existeixen diversos mètodes i enfocaments per a avaluar els riscos costaners i gestionar la vulnerabilitat al canvi climàtic en la zona costanera. No obstant això, els països del litoral d’Àfrica Occidental i Camerun no havien triat cap mètode harmonitzat o estandarditzat. En 2018, WACOM (Missió d’Observació Costanera de l’Àfrica Occidental per la seva sigla en ingles) va identificar la Roda de Perill Costaner com una eina rellevant que permet l’avaluació de riscos múltiples en el context costaner i l’identificació d’opcions de gestió a través d’una combinació de dades qualitatives i quantitatives en contextos geogràfics caracteritzats, com a recursos i capacitat institucional limitats en les zones costaneres d’Àfrica occidental i Camerun. WACOM sol·licito l’assistència de la CTCN per a actualitzar i començar a usar l’eina i treballar a nivell regional amb un llenguatge costaner estandarditzat.

El CTCN va seleccionar al consorci, format per GlobalCAD ​​(líder), WE&B, Meteosim i WASCAL, per a completar aquesta tasca. Durant el curs de 2019, donem suport a vuit països de la WACOM (el Senegal, Gàmbia, Guinea, Costa d’Ivori, Ghana, Togo, Benín i Camerun) per a harmonitzar la seva gestió de riscos costaners amb l’eina Rueda de Perill Costaner. Més enllà de promoure tallers de capacitació online i donar suport als països en l’actualització de les seves bases de dades, l’assignació va incloure la realització dels primers mapatges regionals i nacionals dels riscos costaners per al Senegal, Gàmbia, Guinea, Costa d’Ivori, Ghana, Togo, Benín i Camerun i la identificació d’opcions de gestió relacionades.

El mapatge va confirmar que els perills més importants a nivell regional són l’erosió i les inundacions, amb més del 50% de la costa classificada amb un nivell de risc molt alt. Els riscos d’inundació gradual i intrusió d’aigua salada també són notables amb més del 60% de la costa classificada amb un alt nivell de risc. Respecte a les opcions de gestió, les mesures basades en l’ecosistema estan guanyant cada vegada més popularitat enfront de les mesures tradicionals d’enginyeria no reversibles. És clau considerar sempre les àrees costaneres com un sistema que comprèn molts altres subsistemes, les funcions dels quals estan altament interrelacionades. La selecció d’opcions de gestió es realitzarà de manera holística, tenint en compte la integració dels aspectes socioeconòmics.

Aquests resultats es van presentar en un taller regional organitzat per GlobalCAD ​​al novembre de 2019 a Dakar, Senegal, que va reunir les Antenes Nacionals WACOM i les Entitats Designades Nacionals CTCN dels vuit països juntament amb altres representants d’actors regionals rellevants com el Programa de Maneig d’Àrees Costaneres d’Àfrica Occidental (WACA) del Banc Mundial, la Convenció de Abidjan, la UICN, RAMPAO o PRCM. La reunió va permetre compartir punts de vista i enfocaments sobre com abordar la gestió de riscos costaners a la regió i va aplanar el camí cap a una millor coordinació i resistència dels països d’Àfrica Occidental i Camerun.

Taller realitzat a Dakar al novembre 2019


Font de l’imatge de portada:
Programa WACA world bank