CAD millora la consciència sobre canvi climàtic entre decisores públics a Jamaica
Imatge principal: 3dman_*eu en Pixabay. CCO.

 

Un consorci encapçalat per CAD col·labora amb el govern de Jamaica per fomentar la conscienciació sobre canvi climàtic entre líders i decisors del país del Carib.

L’objectiu d’aquesta consultoria és augmentar la consciència d’alts càrrecs sobre els impactes potencials del canvi climàtic i sobre les estratègies de resiliència, amb la finalitat de crear capacitats per a la integració del canvi climàtic a la planificació del desenvolupament.

Aquesta tasca desenvoluparà un Programa de Conscienciació sobre Canvi Climàtic per a responsables de la formulació de polítiques i de ministeris.

El nucli d’aquest programa és la realització de tallers i seminaris a nivell de govern nacional i local, amb un component centrat en el compromís amb la societat civil. El programa s’inicia amb una anàlisi de necessitats i deficiències que contribuirà a elaborar un programa a mesura per a diferents grups. Aquest estudi es basa en la realització a consultes amb actors clau i recerca documental.

També s’avaluarà la idoneïtat de programes de concientización sobre canvi climàtic d’altres països per a la seva reproducció i adaptació al context jamaicà. Amb base en els resultats d’aquestes activitats, es desenvoluparan i proporcionaran estratègies de comunicació, eines i informació tècnica rellevant per generar un canvi de comportament a llarg termini. Això es realitzarà en forma de materials de capacitació impresos i electrònics, tals com kits d’informació sobre canvi climàtic i paquets d’orientació.

El Ministeri de Creixement Econòmic i Creació d’Ocupacions a Jamaica va contractar a CAD, juntament amb Aigua, Medi ambient i Negocis per al Desenvolupament (WE&B) i Smith Warner International (SWI) per complir aquesta tasca. El projecte es duu a terme en el marc del Programa d’Adaptació i del Mecanisme de Finançament per al Programa Pilot de Resiliència Climàtica de Jamaica.

 

La necessitat d’estratègies nacionals d’adaptació

Jamaica és altament vulnerable als impactes del canvi climàtic, que van des d’increments de les precipitacions extremes, de la sequera, de l’augment del nivell del mar, de la intensitat de les tempestes i els nivells de temperatura ambienti.

L’Institut de Planificació de Jamaica va informar en 2011 que per 2050 s’espera que la temporada de pluges sigui més curta (al voltant de 7-8%). No obstant això, s’espera que això vagi acompanyat d’una major freqüència de pluges intenses i d’huracans potents.

Els impactes del canvi climàtic afectaran a gairebé tots els sectors, com el dels recursos hídrics, l’agricultura, la salut, els recursos costaners i els assentaments humans.

Malgrat no ser un gran emissor, Jamaica és conscient que les seves emissions es troben en creixement. Per tant, el país està implementant accions de mitigació amb l’objectiu de reduir les emissions i els costos dels impactes del canvi climàtic.

Per fer front als desafiaments del canvi climàtic, serà necessària l’adaptació en tots els sectors de l’economia de Jamaica. No obstant això, la falta de coneixement dels impactes potencials del canvi climàtic i de les mesures per aconseguir la resiliència climàtica, suposen barreres significatives per a l’adaptació al país.

En conseqüència, augmentar la consciència i desenvolupar capacitats per a la integració del canvi climàtic a Jamaica resulta clau per enfrontar els desafiaments emergents en tots els sectors de l’economia de Jamaica.

Aquesta tasca proporciona el marc pragmàtic per a la sensibilització i la creació de capacitats adaptades al context de Jamaica i va dirigida a actors responsables en la incorporació del canvi climàtic a la planificació del desenvolupament i en l’enfortiment de la resiliència climàtica de Jamaica.

Geisel García Graña
Geisel García Graña
Geisel és responsable de comunicació i ecosistemes en GlobalCAD i consultora en temes de comunicació i ciutats sostenibles. És doctora en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. @geiselgg