Les ciutats, unides pel fil invisible de la cultura

L’ex-ministre de cultura de Brasil, l’ex-alcalde de Barcelona i el Director d’ONU Hàbitat per a ciutats resilients debaten sobre el paper de la cultura en la resiliència de les ciutats

Davant la pregunta sobre si pot la cultura crear ciutats més resilients, l’ex-alcalde de Barcelona Jordi Hereu és categòric: No, “la ciutat és en si mateixa cultura; és un dels grans productes culturals de la humanitat (…): una ciutat no significa un al costat de l’altre; sinó persones unides pel fil invisible de la cultura”. Així ho va afirmar al debat sobre ciutats resilients celebrada el passat 7 de maig en l’oficina de GlobalCAD, Barcelona, on van participar també Juca Ferreira, secretari de Cultura de Belo Horizonte i ex-Ministre de Cultura de Brasil i Esteban León, Director de la Unitat de Reducció de Riscos i del Programa de Perfils de Ciutats Resilients d’ONU-Habitat.

En l’esdeveniment, titulat “Cultura i ciutats resilients”, es van presentar també vídeos de la iniciativa Cap a la Ciutat Humana, que va registrar i va produir diverses històries sobre projectes urbans que milloren la qualitat de vida dels ciutadans a través de la cultura.

Cultura y Ciudades Resilientes
“No sempre modernitzar és l’eficient”, afirmava León en referir-se al paper del coneixement local en la construcció de les ciutats. Per argumentar-ho, va posar l’exemple de l’arquitectura de Samoa, on les construccions tradicionals resultaven molt més resistents als desastres naturals que les d’estil europeu, adoptades en èpoques més recents.

Ferreira, per la seva banda, va emfatitzar en el repte de la diversitat i lluita pel dret a la ciutat, a partir de la seva experiència com a Secretari de Cultura de São Paulo i Belo Horizonte i ministre de Cultura en dos mandats. Va assenyalar com un dels grans desafiaments que molts ciutadans no gaudeixen de la ciutat ni tenen els mitjans adquisitius per accedir als centres culturals urbans. “Mentre que hi ha ciutats que gaudeixen de la seva diversitat, algunes no han comprès aquesta font de riquesa. La ciutat ha d’acollir la diversitat de les expressions culturals que viuen en ella”, va concloure.

L’esdeveniment és el segon d’una sèrie de jornades que realitza GlobalCAD per debatre amb la seva comunitat temis crucials del desenvolupament i generar idees per enfrontar els desafiaments actuals.

Cultura y ciudades resilientes from CAD Productions on Vimeo.

Foto principal: Vision Communication.

Geisel García Graña
Geisel García Graña
Geisel és responsable de comunicació i ecosistemes en GlobalCAD i consultora en temes de comunicació i ciutats sostenibles. És doctora en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. @geiselgg